joi, 8 mai 2014

Flux - Psihologia fericirii

Flux- Psihologia fericirii
Autor: Mihaly Csikszentmihaly
Editura:Humanitas
Categoria: Psihologie practica

Mihaly Csikszentmihaly, psiholog american de origine maghiara din Transilvania) este director al Centrului de Cercetare a Calitatii Vietii si membru al Academiei Americane de Educatie si face parte din consiliul director al Encyclopaedia Britannica. Cartea sintetizeaza zeci de ani de cercetari despre aspectele pozitive ale experientei umane: bucurie, creativitatea si procesul implicarii totale in viata, pe care l-a numit Flux.
Cand cauti fericirea, solutiile partiale nu sunt suficiente. Exista multe carti care te invata “cum sa…” (fii mai zvelt, mai bogat, mai bun-comunicator, mai iubit), insa adevarata multumire vine din sentimentul profund de a te simti bine cu tine insuti, de a trai experiente optimale. Experienta optimala depinde de aptitudinea fiecaruia de a controla ce se intampla in constiinta clipa de clipa, in ideea de dezvoltare personala continua.
Cartea Psihologia fericirii analizeaza procesul obtinerii fericirii prin controlul vietii interioare. Tot ceea ce traim – bucurie sau suferinta, interes sau plictiseala – este reprezentat in minte ca informatie. Daca putem controla aceasta informatie, putem hotara cum va fi viata noastra.

Satisfactia si calitatea vietii- un vis care poate fi realitate, insa aici intervin doua idei de baza: adaptarea conditiilor externe la scopurile noastre si adaptarea noastra la conditiile externe. Echilibrul celor doua, inteligenta de a discerne cand este cazul sa acceptam ca sunt anumite situatii in viata asupra carora nu avem control (de exemplu traficul infernal care mananca mult timp si nervi) si posibilitatea noastra de a actiona in acord cu situatia obiectiva (alegem rute ocolitoare sau ascultam in masina muzica preferata, un audio-book folositor). Aceasta presupune flexibilitate interioara, inteligenta de a folosi si situatiile care par potrivnice pentru avantajul si confortul nostru. 
Este oare fericirea atat de departe sau avem noi o parere nu tocmai corecta despre ea? In mod sigur un subiect de meditatie pentru fiecare, pentru ca fiecare in parte are drumul lui catre ea. Trebuie doar sa isi propuna sa o gaseasca. Si daca pentru multi cuvantul fericire suna ireal, de basm si povesti cu Ilene si balauri, hai s-o numim mai uman si pamantesc satisfactie, multumire. Voi cum o numiti?
sursa:http://autoeducare.ro/psihologia-fericirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu